Atatürk'ün Özet Hayatı


1881’de Selanik’te doğdu. Annesi Zübeyde Hanım, babası Ali Rıza Efendi’dir. Sırasıyla, Mahalle Mektebi, Şemsi Efendi Okulu, Selanik Mülkiye Rüştiyesi, Selanik Askeri Rüştiyesi, Selanik Askeri İdadisi, Harp Okulu ve Harp Akademisi’ne gitti. 1893 yılında Askeri Rüştiye’de okurken matematik öğretmeni tarafından adına “Kemal” ilave edilerek Mustafa Kemal adını aldı.
  • İzleyiciler

    Popüler Yayınlar

    Blog Arşivi

Zübeyde Hanım

Etiketler: |
Zübeyde Hanım’ın Hayatı
Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım 1857 yılında Selanik’te doğdu. Orta Anadolu’dan göç ederek, Selanik’in batısında Arnavutluk sınırına yerleştirilen yörüklerden, Hacı Sofi ailesinden Feyzullah Ağa’nın kızıdır.
Zübeyde Hanım, Selanik’te Gümrük Muhafaza Teşkilatı’nda memur olarak çalışan Ali Rıza Efendi ile evlendi. Ali Rıza Efendi ile evliliğinden beş çocuğu oldu. Çocuklarından Naciye, Ömer ve Fatma küçük yaşta hayatını kaybetti. Oğulları Mustafa ilkokulda okurken, eşi Ali Rıza Efendi’nin vefatı üzerine, çocukları Mustafa ve Makbule ile birlikte bir süreliğine kardeşi Hüseyin Ağa’nın çiftliğine yerleşti. Bu sırada, Atatürk’ün ifadesiyle, iyi kalpli bir insan olan Ragıp Bey ile evlendi.
Balkan harbinden sonra, birçok Türk ailesi gibi, kızı Makbule ile birlikte Selanik’ten göç ederek geldiği İstanbul’da Beşiktaş-Akaretler’de bir eve yerleşti. Milli Mücadele döneminde Ankara’ya gelen Zübeyde Hanım, 1919’da ayrılmak zorunda kaldığı oğlu Mustafa Kemal’i, yıllar sonra Ankara’da Devlet Başkanı olarak gördü. 14 Ocak 1923’te tedavi olmak amacıyla gittiği İzmir’de 66 yaşında vefat etti.

0 yorum: