Atatürk'ün Özet Hayatı


1881’de Selanik’te doğdu. Annesi Zübeyde Hanım, babası Ali Rıza Efendi’dir. Sırasıyla, Mahalle Mektebi, Şemsi Efendi Okulu, Selanik Mülkiye Rüştiyesi, Selanik Askeri Rüştiyesi, Selanik Askeri İdadisi, Harp Okulu ve Harp Akademisi’ne gitti. 1893 yılında Askeri Rüştiye’de okurken matematik öğretmeni tarafından adına “Kemal” ilave edilerek Mustafa Kemal adını aldı.
  • İzleyiciler

    Popüler Yayınlar

    Blog Arşivi

Makbule Atadan

Etiketler: |
Makbule Hanım’ın Hayatı

Atatürk’ün kız kardeşi olan Makbule (Atadan) 1887 yılında Selanik’te doğdu. Annesi Zübeyde Hanım’la birlikte, Balkan savaşlarından sonra, Selanik’ten ayrılarak İstanbul-Beşiktaş’ta Akaretler’deki bir eve yerleşti.
Cumhuriyet ilan edildikten sonra ağabeyi Atatürk’ün isteği üzerine, annesiyle birlikte Ankara’ya geldi. Bir müddet Atatürk’ün yanında kalan Makbule Hanım, daha sonra Çankaya Köşkü arazisi içinde kendisi için yaptırılan Çamlı Köşke yerleşti. 1923’te annesi Zübeyde Hanım’ı kaybetti.
1930’da Atatürk’ün isteğiyle Fethi Okyar’ın kurduğu Serbest Cumhuriyet Fırkası’na giren Makbule Hanım birkaç ay sonra parti kapatılınca siyasetten çekildi. 1935’de milletvekili Mecdi Boysan ile evlendi. Ağabeyi Atatürk ile ilgili olan anıları, “Büyük Kardeşim Atatürk” (1952) ve “Ağabeyim Mustafa Kemal” (1952) adlarıyla yayımlandı. Atatürk’ün kardeşi Makbule Atadan 1956 yılında 69 yaşında vefat etti.

0 yorum: