Atatürk'ün Özet Hayatı


1881’de Selanik’te doğdu. Annesi Zübeyde Hanım, babası Ali Rıza Efendi’dir. Sırasıyla, Mahalle Mektebi, Şemsi Efendi Okulu, Selanik Mülkiye Rüştiyesi, Selanik Askeri Rüştiyesi, Selanik Askeri İdadisi, Harp Okulu ve Harp Akademisi’ne gitti. 1893 yılında Askeri Rüştiye’de okurken matematik öğretmeni tarafından adına “Kemal” ilave edilerek Mustafa Kemal adını aldı.
  • İzleyiciler

    Popüler Yayınlar

    Blog Arşivi

Ali Rıza Efendi

Etiketler: |
Ali Rıza Efendi’nin Hayatı
Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi 1841 yılında Selanik’te doğdu. Söke’den Selanik’e yerleşmiş Türkmenlerden “Kırmızı Hafız” lakaplı Ahmet Efendi’nin oğludur. İlkokulu Abdi Hafız Mahalle Mektebi’nde okudu.
Ali Rıza Efendi, Selanik’te Evkaf İdaresi’nde katiplik, daha sonra Gümrük Muhafaza Teşkilatı’nda memurluk yaptı. Memuriyet hayatına devam ederken, Hacı Sofi ailesinden Feyzullah Ağa’nın kızı Zübeyde Hanım’la evlendi.
1876 yılında Selanik Asakir-i Milliye taburunda subay olarak görev alan Ali Rıza Efendi, daha sonra kereste ticareti yapmaya başladı.
Zübeyde Hanım’la olan evliliğinden beş çocuğu oldu. Çocuklarından Naciye, Ömer ve Fatma fazla yaşamadı. Sadece Mustafa (Atatürk) ve Makbule (Atadan) hayatlarına devam edebildi. Ali Rıza Efendi tek oğlu olan Mustafa’nın Şemsi Efendi Mektebi’nde okumasını istiyordu. Mahalle mektebinde eğitim hayatına başlayan Mustafa, bunun üzerine Şemsi Efendi Mektebi’ne yazıldı. Ali Rıza Efendi, Mustafa Kemal ilkokulda okuduğu sırada 1888’de rahatsızlanarak hayatını kaybetti.

0 yorum: